Afgunst en Aanbidding

Afgunst en aanbidding.
Minnenijd en Minne rondom Georg Friedrich Händel
Francine van der Heijden (sopraan)
Joost van der Linden (tenor)
Ursula Dütschler (klavecimbel),
The Muses Delight’, brengt virtuoze barokmuziek van en rondom  G.F.Händel (1685-1759) naar Kasteel Heeswijk.

In 1703, als Händel nog geen 20 jaar oud is ontmoet hij componist en katholiek diplomaat Agosto Steffani in Hannover. Enkele jaren later hebben zij opnieuw een ontmoeting maar dan in Italië. Mogelijk dankzij het eerste contact met Steffani wordt Handel in 1710 tot  Hofkapelmeester van Hannover benoemd. In dat zelfde jaar reist Handel voor de eerste maal naar Londen om vervolgens in 1712 zich voorgoed aldaar te vestigen.
In London heeft Handel veel bewonderaars waaronder organist en componist Maurice Greene. Green weet echter óók een goede verstandhouding op te bouwen met Giovanni Bononcini, een rivaal van Handel. Maar als blijkt dat Bononcini plagiaat heeft gepleegd met een madrigaal van Antonio Lotti kan hij in 1731 London vaarwel zeggen. William Boyce, leerling van Maurice Green, is ook overtuigd van de Handel zijn bijzondere kunsten: He takes other men’s pebbles and polishes them into diamonds.
En inderdaad verdiepte Handel zich ook in de werken van zijn collegae, zo ook in het vocale repertoire van Giovanni Carlo Maria Clari.

Toewijding van componisten zorgt niet alleen voor delight, maar ook jaloezie en afgunst laait op in het muziekleven van de 18e eeuw. En de muze weet daar raad mee.

Gelosia che vuoi da me, Minnenijd wat wil je van mij? Of is het toch de liefde die gaat overwinnen? Gelukkig zorgen L’allegro, het vrolijke en Il penseroso, het contemplatieve, voor balans en dat is hard nodig als de liefde hard moet gaan werken om onenigheid weg te jagen in Caro Autor di mia Doglia. En dan is er volledige adoratie, overgave aan al het schone in Ombra mai fu en ook Jupiter doet zijn belofte aan de zus van Semele: Where’er you walk, all things flourish.

Categories:

Concerten