La Banda Bardi 2018

Originele volksliederen zijn ontstaan, zijn gecreëerd, daar is niet het ambachtelijke werk van een componist aan te pas gekomen. Volksliederen symboliseren  de muzikale ziel van een bepaalde cultuur en zijn vaak het werk van een onbekend persoon. De poëzie, die vaak ten grondslag ligt aan een volksmelodie, kenmerkt zich door dialect, ritme en inhoud en is daardoor cultuur gebonden. De originele melodie ligt aangenaam in het gehoor, is ongekunsteld  en mede daarom makkelijk over te dragen aan volgende generaties.

En toch, bij de samenstelling van dit programma zijn we echter ook dank verschuldigd aan het ambachtelijk werk van componisten en arrangeurs: een heel aantal volksliederen vormden de bron van onze inspiratie, vervolgens zochten we naar die componisten en arrangeurs die deze liederen klassiek getoonzet hebben én die erin geslaagd zijn hun interpretaties tijdloos te houden. Het resultaat hiervan: liederen waarin de ‘het leven zelf’ centraal staat. Over het leven en de liefde: gezocht, gevonden en soms ook weer verloren. Over Bobby bijvoorbeeld, die voor een ander lief koos. Over een lief die over te veel geld beschikt: droom dan maar dat je haar ooit terug zult zien na een reis van tienduizend mijl…! Over de niet beantwoorde liefde. Treurnis en verdriet alom als de liefde van een herder niet in vruchtbare grond wortelt. Maar dan toch: liever dit dan dolen zonder hartenpijn. Over de band tussen ouders en kinderen: slaapliedjes die hard nodig zijn als het kindje te vroeg ontwaakt en moeder er alleen voorstaat. In de Languedoc zeg je soum soum, béni, béni en op Corsica vertroetel je de kleine Ciucciarella.

En dan tot slot nog over de titel van ons programma: speciaal voor La Banda Bardi heeft gitarist en arrangeur Reyer Zwart een bewerking gemaakt van She is like the swallow: over zij, die hoog reist, haar lief achterna en die, als deze haar met haar mandje rozen niet ziet staan, een bloembed maakt van rozen, een kussen van steen, en zwijgt.

voor meer info ga naar: FACEBOOK LaBandaBardi

Categories:

Concerten